Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Μασάζ: Τα πραγματικά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία

Το μασάζ βοηθά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείαςΜειώνει το στρες. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του πόνου και ανακούφιση των ασθενών. 

Για ασθενείς με χρόνιο πόνο, το τακτικό μασάζ ανακουφίζει και βελτιώνει την ποιότητα ζωήςΣε αθλητές με τραυματισμούς, επιταχύνει την αποκατάσταση. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και τους κάνει περισσότερο εύκαμπτους. Βοηθά στην αποβολή άχρηστων ουσιών που δημιουργούνται από το μυϊκό μεταβολισμό. Απομακρύνει την ένταση, προκαλεί χαλάρωση και αυξάνει το αίσθημα αυτοπεποίθησης των ασθενών. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ είναι περισσότερο αποτελεσματικό από άλλες συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της πλάτης. Σε καρκινοπαθείς ασθενείς, το μασάζ βρέθηκε ότι μειώνει την αίσθηση του πόνου και κατευνάζει τις ανησυχίες και φοβίες. 


Το μασάζ δεν είναι μόνο για ενήλικες. Μια πρωτοποριακή έρευνα έδειξε ότι γονείς που είχαν εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτό, όταν έκαναν 15 λεπτά μασάζ, 3 φορές την ημέρα στα πρόωρα παιδιά τους ενώ ήταν ακόμη στο νοσοκομείο, τα βρέφη κέρδιζαν βάρος και πήγαιναν στο σπίτι τους γρηγορότερα από άλλα πρόωρα βρέφη που δεν λάμβαναν θεραπεία με μασάζ. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μασάζ επιδρά θετικά στο ανθρώπινο σώμα δια μέσου τουλάχιστον τριών μηχανισμών. Οι μαλάξεις που γίνονται στο σώμα του ασθενούς, επιτρέποντας τη χαλάρωση, οδηγούν τον εγκέφαλο στο να παράγει λιγότερες ορμόνες του στρες. Ταυτόχρονα βελτιώνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη πνευματική διαύγεια και εγρήγορση κάτω από συνθήκες χαλάρωσης. Ένας τρίτος μηχανισμός είναι η παραγωγή των ενδορφινών από τον εγκέφαλο που έχουν παρόμοια δράση με τη μορφίνη και καταπολεμούν τον πόνο. 

Οταν πονάμε ή έχουμε πονοκέφαλο συνήθως στρεφόμαστε σε κλασικά αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν βότανα, ομοιοπαθητική ή σπιτικά σκευάσματα. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να λύνεται με ένα απλό μασάζ.
Το μασάζ είναι μια υγιής εναλλακτική λύση για τον πόνο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό. Στο infographic που παρουσίασε το περιοδικό Life Hack, περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές μασάζ και οι τρόποι με τους οποίους συμβάλει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων τη μείωση του στρες, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και πολλά άλλα.
Οπως αναφέρεται στο σχεδιάγραμμα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μασάζ: Το πιο κοινό είναι το σουηδικό και το αθλητικό που γίνεται για τη χαλάρωση των μυών των αθλητών, μετά από έντονη άσκηση. Αλλα είδη μασάζ, είναι το Σιάτσου και το Τάι, οι καυτές πέτρες, η ρεφλεξολογία, το μασάζ εγκυμοσύνης, ενώ υπάρχουν μέχρι και ειδικές καρέκλες μασάζ.
Τα οφέλη του στο σώμα είναι πολλά. Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, ανακουφίζει από τις ημικρανίες, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στη πλάτη, μειώνοντας κατά 36% την ανάγκη για παυσίπονα.
Παράλληλα, είναι σημαντικό και για το καρδιαγγειακό σύστημα, αφού μειώνει την πίεση του αίματος, ξεκουράζοντας την καρδιά και ρίχνει κατά 50% την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.
Τέλος, αυξάνει την ελαστικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και σταματώντας τις κράμπες και εξουδετερώνει τις τοξίνες των μυών και το λίπος, βοηθώντας το σώμα να οξυγονωθεί σωστά.
Ωστόσο, φαίνεται πως οι άνδρες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την πρακτική του μασάζ, αφού μόλις 18% των ενηλίκων κάνουν μασάζ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ όσον αφορά το φύλο το 25% των γυναικών και μόλις το 10% των ανδρών κάνουν μασάζ.
Πόσο αποτελεσματικό είναι όμως; Σε πρόσφατο γκάλοπ, προέκυψε ότι το 86% των ανθρώπων που κάνουν συχνά μασάζ, έχουν παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Μάλιστα το 58% των Αμερικανών θα ήθελαν η ασφάλεια υγείας τους να καλύπτει και θεραπεία για μασάζ, ενώ συχνά συγκαταλέγεται στις ιατρικές πρακτικές, με τουλάχιστον 73% των γιατρών να παραπέμπουν τους ασθενείς σε μασάζ.




Πηγές:
http://psixologia.medlook.gr/articles.php?id=130&type=1
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου