Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Να νοιάζεσαι και να το δείχνεις!

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να κοιτάει τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του. Υπάρχουν αυτοί που σε κάθε τι άσχημο τα βάζουν με την μοίρα, με τη κακιά στιγμή, που γκρινιάζουν πως όλα όσα τους συμβαίνουν δεν τους αξίζουν. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δίνουν μεγαλύτερη και βαθύτερη σημασία, που δεν κοιτάνε τα αποτελέσματα αλλά τον τρόπο που θα μπορέσουν να αποδράσουν απ' τις δύσκολες καταστάσεις. Όλα είναι θέμα του μυαλού, εκεί χτυπάνε και οι καλές και οι κακές στιγμές και το πως αντιδρά ο καθένας τον χαρακτηρίζει και αποτελεί την προσωπικότητά του.

Όταν οι δύσκολες στιγμές μας κυριεύουν το μεγαλύτερο φάρμακο είναι η αγάπη. Μια τόσο δα λεξούλα με τη μεγαλύτερη σημασία απ' όλες. Ο κόσμος εκεί έξω δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κυριαρχεί η απληστία, η πονηριά, το πως θα φάει ο ένας τον άλλον ή ακόμα χειρότερα πως ο ένας θα αρπάξει κάτι που θέλει ο άλλος, όχι γιατί το έχει πραγματική ανάγκη αλλά για να αποδείξει ότι μπορεί να το χει αυτός πρώτος. Σε όλα αυτά η γιατρειά έρχεται μέσα απ' τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι ο τρόπος που επιλέγεις να ζείς. Να δώσεις το παράδειγμα,να ενδιαφερθείς για τους γύρω σου, να είσαι ο άνθρωπος που θα ξεχωρίσει... Μεσ' στην ψευτιά και την ντροπή να δώσεις μια μέρα αληθινή σε έναν άνθρωπο που νοιάζεσαι, όπως λέει και ένα τραγούδι του Γιάννη Κότσιρα.

Πολλές φορές θα απογοητευτείς. Θα δεις πως ότι έκανες για άλλους δεν το εκτίμησαν, πως όχι μόνο αδιαφόρησαν αλλά φτάσαν σε συμπεριφορές που δεν περίμενες. Θα προσπαθήσεις να επουλώσεις τις πληγές, ίσως με έναν τρόπο διαφορετικό, να γίνεις πιο "φτηνός", να προσπαθήσεις να είσαι λιγότερο άνθρωπος για να μην πληγώνεσαι, να γίνεις σαν τους άλλους.Κι όμως δεν θα τα καταφέρεις, γιατί δεν είσαι αυτό το πράγμα. Δεν μπορείς να ζεις στη μιζέρια, στο σκοτάδι και να μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να δίνονται.
Τότε είναι που θα βγάλεις τον πραγματικό σου εαυτό. Όταν δεις πως δεν σου ταιριάζει η απέναντι όχθη και αποφασίσεις να ζήσεις!! Να είσαι αυτός που θα γεμίζει χαρά τις ψυχές των άλλων με τη συμπεριφορά σου, γιατί δε γεννήθηκες για το μέτριο αλλά ζεις με πάθος και με τους δικούς σου όρους τη δική σου ζωή,να είσαι αυθεντικός.
Να κοιτάς το καλό στους ανθρώπους..Να θέλεις να τους κάνεις να χαμογελάνε και να νοιάζεσαι για αυτούς που θέλεις στη ζωη σου. Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση, να θέλουν να δεχτούν τη βοήθειά σου και τα κομμάτια του εαυτού σου. Δεν το κάνεις για να πάρεις κάτι πίσω, αλλά κάποια στιγμή στερεύεις και χάνεις τον ίδιο σου τον εαυτό, την ενέργειά σου, όταν δεν υπάρχει η διάθεση. Εκεί είναι το λεπτό σημείο που πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου, όχι εγωιστικά, αλλά αν ο τρόπος σου δεν τους κάνει είναι μονόδρομος...φεύγεις!

Το να ζείς σημαίνει να νοιάζεσαι.Το να νοιάζεσαι σημαίνει να προσφέρεις!!! Η προσφορά έρχεται με πράξεις.Να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο.Μικρά πράγματα μπορούν να δείξουν αυτά που θέλεις, τόσο μικρά που ακόμα και οι άνθρωποί σου να μην τα καταλαβαίνουν αλλά να τους αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο. Γιατί μια όμορφη πράξη δίνει πάντα τον τόνο αισιοδοξίας που όλοι χρειάζονται στη ζωή τους. Να είσαι αυτός που θα τους κάνει να ψάχνουν αυτή την αισιοδοξία και να μην κάνεις εκπτώσεις. Αυτοί που αξίζουν θα εκτιμήσουν την προσφορά σου και θα σε ακολουθήσουν όχι γιατί τους έδωσες πλούτη ή δώρα ή μια πιο όμορφη ζωή αλλά γιατί θα θέλουν να είναι κοντά σου. Ότι κάνεις σε αυτή τη ζωή ο Θεός στο ανταποδίδει με τους δικούς Του τρόπους γι' αυτό να επιλέγεις να ζεις με βάση την προσωπικότητά σου και να παλεύεις για τις αξίες σου...

Νίκος Στράντζαλης

1 σχόλιο:

  1. Από τη στιγμή που κάτι θα θεωρηθεί δεδομένο, αυτόματα θα αρχίσει να φθείρεται μέχρι που θα ξεφτίσει και θα γίνει ζητούμενο. Από τα πιο όμορφα κείμενα που διάβασα τελευταία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή